Uusimmat kommentit

Toinen Afganistan

Kirjat:

Qais Akbar Omar: Yhdeksän tornin linnake – Afgaanipojan tarina, 415 s., Otava, Keuruu 2013

Haluatteko matkustaa päivittäisten uutisten taakse todelliseen maailmaan? Tässä on kirja, joka vie sinne, Afganistaniin. Omiin elämänkokemuksiin perustuva teos on koskettava ja jännittävä kuin dekkari, samalla kaunis tarina rakkaudesta omaan kulttuuriin, yhteisöön ja ihmisiin siellä. Kaikki nivoutuu kansainvälisistä uutisista tuttuihin tapahtumiin Neuvostoliiton miehityksestä, talebanien hyökkäyksistä, vallan vaihtumisista Kabulissa, sisällissodasta ja väkivallasta.
Pienen pojan kasvutarina kietoutuu viime vuosikymmenien kammottavaan historiaan, säälimättömiin tapahtumiin. Pohjasävelenä on ihmisen taistelu omin voimin, mutta myös yhteisönsä tuella voittoon todellisuuden musertavien rajoitusten yli. Tarina on nuoren pojan ja miehen, yhden perheen ja suvun historiaa, mutta samalla kokonaisen kansakunnan tragedia, josta on vain jatkettava eteenpäin. Elämä ei anna vaihtoehtoja.
Eurooppalaiselle lukijalle tämä viihdyttävä kirja avaa todellisuuden, jota ei näe televisiosta eikä lue lehtien sivulta. Idässä asiat tapahtuvat omassa tahdissaan, hitaasti, ikiaikaisia lakeja seuraten. Yksilöt eivät kuitenkaan olekaan niin kovin erilaisia meihin verrattuna. Jään kysymään, olisiko meissä suomalaisissa samanlaisia piileviä voimavaroja, jos joutuisimme todella kovaan paikkaan? Kulttuureja voi verrata ja vastata: kyllä olisi. Kuulumme samaan ihmiskunnan perheeseen.

Vastaa