Uusimmat kommentit

Ukrainassa painivat länsi ja itä

Venäjän kylmä tuuli puhaltaa idästä. Ukrainan jakautunut kansa ei tahdo taipua maansa johdon painostukseen.

Ukrainasta on tulossa uusi idän ja lännen raja, sillä Venäjä on harhautunut Vladimir Putinin johdolla valtapolitiikkaan, jonka luultiin kuuluvan jo menneisyyteen. Putin käyttää hyväkseen vanhaa Ukrainan jakoa itään ja länteen: venäjää puhuva raskaan teollisuuden itäinen alue eroaa historiallisesti ukrainankielisestä lännestä.

Kylmä sota päättyi kommunismin romahtamiseen ja maailmaan puhkesi rauha. Sen seurauksena edelleenkään ei käydä laajoja sotia, vaikka pahoja sisäisiä konflikteja on paikallisesti esimerkiksi Syyriassa ja Afrikan maissa. Uudistuva Venäjä halusi yhdentyä Boris Jeltsinin johdolla lännen järjestelmiin ja omaksua sen arvot Natoa myöten. Putinin neljäntoista vuoden valtakausi on romuttanut lupaavan kehityksen.

Venäjä on kyvytön yhteistyöhön. Se luisuu ulos oikeusvaltioperiaatteesta kylmän sodan juoksuhautoihin. Venäjä on kulttuuriltaan, ortodoksiselta identiteetiltään, historialtaan ja maantieteellisesti suurvalta, mutta se ei riitä Putinille, joka on tehnyt Ukrainan korruptoituneesta johdosta käsikassaran. Valitettavasti painostus ei suuntaudu oletettua lännen vihollista, vaan Ukrainan kansaa vastaan.

Vuoden 2004 oranssi vallankumous nosti valtaan länteen suuntautuneet Viktor Juštšenkon ja Julija Tymošenkon. He ajautuivat tuhoisaan valtataisteluun – ja ovat osaltaan syyllisiä maansa nykytilaan. Vanha kilpakumppani Viktor Janukovytš voitti 2010 rehellisissä presidentinvaaleissa lähinä itäisen alueen äänillä Tymošenkon, joka ei tunnustanut tappiota.

Tymošenkon 2011 saamaa vankeustuomiota väärinkäytöksistä pidetään EU:ssa poliittisena. Ukrainalaiset ovat yhtenä harvoista Euroopan maista osoittaneet voimakkaasti mieltä EU:n puolesta. Janukovytš joutui valitsemaan joulukuun puolivälissä tarjotun EU-sopimuksen ja Venäjän välillä, mikä johti nyt näkyviin levottomuuksiin. Valinta ei ollut itsestään selvä, sillä myös Janukovytš on suhtautunut kriittisesti Venäjään. Hän pelaa uhkapeliä, sillä myös monet Itä-Ukrainan oligarkeista kannattavat EU-sopimusta.

Surkeinta on näytelmän turhuus: EU ei suuntaudu Venäjää vastaan vaan pyrkii eri tavoin edistämään suhteitaan sen kanssa. Ukrainassa eivät ole vastakkain toisilleen vihamieliset voimat. Rehellisestä, mutta poliittisesti noviisina pidetystä nyrkkeilysankarista ja tohtorista, oppositiojohtaja Vitali Klitškosta toivotaan maan yhdistäjää.

Janukovytš on kopioinut suoraan putinistisia lakeja, kuten kansalaisjärjestölain. Niillä rajoitetaan perusvapauksia. Lait toimivat huonosti synnyinsijoillaankin. Venäjä on avainasemassa siinä, mihin suuntaan kehitys kääntyy. Putinin päätökset mielipidevankien vapauttamiseksi Venäjällä olivat talviolympialaisten valmistelua ja samalla itsevallan ilmauksia.

Maiden elintärkeät edut eivät edellytä vihamielistä valtapolitiikkaa. Venäjälle tärkeä Sevastopolin laivastotukikohdan vuokrasopimus Krimillä Mustanmeren rannalla uudistettiin 2010 ja se on voimassa optioineen vuoteen 2047. Samalla sovittiin, että Ukraina saa maakaasusta 30 prosentin alennuksen. Ukrainan energiansaanti Venäjältä on varmistettu.

Sotilaiden kartoilla voidaan piirrellä nuolia menneen maailman mielikuvien mukaisesti, mutta vastuullisten valtiomiesten pitäisi nähdä kauemmas tulevaisuuteen. Venäjän taloustilanne edellyttäisi nyt yhteistyötä eikä vastakkainasettelua EU:n kanssa.

(24.1.2014)

Vastaa