Uusimmat kommentit

Venäjä vaipuu menneisyyden lumoihin

Ryöstöretki Krimille teki Venäjästä taas roistovaltion, joka käänsi katseensa kohti menneisyyttä. Muu maailma saa jäädä.

Neuvostoliiton romahdus toi Venäjälle vapauden. Alkoi kehitys, aito nousu, myös kansan hyvinvoinnin kasvu. Kulttuuriltaan rikkaasta Venäjästä tuli jäsen kansakuntien perheeseen. Länsi uskoi presidentti Vladimir Putinin kunnioittavan kansainvälisiä pelisääntöjä ja rakentavan vaikeuksista huolimatta oikeusvaltiota. Krimin röyhkeä miehitys, valhevaalit ja valtiokaappaus ajavat Venäjän takaisin menneisyyteen.

Putin harjoittaa voimapolitiikkaa historian tyrannien tyyliin. Sopimukset, laki ja oikeus on hylätty. Putin valitsi yhteistyön ja kehityksen sijasta väkivallan, synkän historian ja Venäjä menetti arvostuksensa. Tulevaisuuden sijasta maa kääntyy kohti menneisyyttä. Putin on tyypillinen tyranni, jota kansa palvoo.

Venäjän paluu brutaaliksi selkiyttää. Nyt tiedetään, mitkä ovat suuren maan nykyjohdon todelliset tavoitteet ja menettelytavat. Imperialismi on palannut. Sitä ei voi vastustaa kuin patoamalla riittävästi voimaa uhatuksi joutuneiden turvaksi. Putin laskelmoi, ettei mukavuudenhaluinen ja taloudestaan huolestunut länsi kykenisi toimimaan röyhkeyttä vastaan. Median läsnäolo ei voinut estää Putinia.

Putin käytti hyväkseen Krimin tyytymättömyyttä Ukrainan kehitykseen. Venäjän kielen aseman heikentäminen – joka peruttiin – oli virhe, jota Putin käytti taitavasti. Krimin operaatio tuhosi luottamuksen Putiniin, Venäjän johdon kykyyn ja haluun kunnioittaa kansainvälisiä pelisääntöjä. Tuho tuntuu vuosien ajan. Putinin voitto on vaarallisin hänelle itselleen.

Pahin on jo tapahtunut: markkinoiden ja sijoittajien luottamus Venäjään ei palaa Putinin aikana. Sitä eivät hallitukset voi säädellä. Länsi pyrkii säilyttämään omat etunsa säätämällä sanktiot varovaisesti. Venäjä jää eristyksiin, yksipuolistuu raaka-aineita tuottavan kehitysmaan tavoin ja menettää äänensä kansainvälisessä yhteisössä. Krim tulee taloudellisesti kalliiksi ja osoittautuu Pyrrhoksen voitoksi, joka aiheuttaa enemmän tuhoa kuin hyötyä Venäjälle, vaikka petetyt tataarit eivät aloittaisikaan pelättyä sissisotaa.

Köyhtyvä Venäjä pysyy Suomen naapurina, ja siksi yhteyksiä on kehitettävä. Parikymmentä vuotta on puhuttu, ettei Venäjä ole Neuvostoliitto: sitä ei saa eristää eikä pelätä. Pelko on kasvanut, mutta venäläiset ja suomalaiset voivat yhä olla toistensa asiakkaita kuluttajina, matkailijoina ja sijoittajina. Venäjä tarvitsee nyt Suomea enemmän kuin koskaan. Yhteistyö ja kumppanuus ovat aina tuoneet enemmän kuin sodat.

Suomen on pidettävä tiukasti linja EU:n jäsenenä. Näin on tapahtunut, ja siitä ulkopolitiikan johdolle kiitos. Putinin edessä on tuho: joka miekkaan tarttuu, se miekkaan hukkuu. Kehityksen katkettua kansa nousee Moskovassa kuten se nousi Kiovassa. Euroopan ja lännen on varauduttava siihen. Onneksi Venäjä on luonnonvaroiltaan ja väestöltään rikas ja nousee vielä. Silloin tarvitaan taas yhteistyötä, entiseen tapaan.

Yhdysvallat ja EU joutuvat opettelemaan kulttuurien ja historian tajua, jotta kriisit vähenisivät. Länsi ei ymmärtänyt Venäjää ja teki virheitä Ukrainassa. Ei ole itsestään selvää, että arvomme olisivat helposti hyväksyttävissä muualla, vaikka ne epäilemättä ovat universaaleja, kuten oikeusvaltio, vapaus, ihmisoikeudet, demokratia. Kehitys onkin hitaampaa kuin on otaksuttu. Kunkin kansakunnan täytyy löytää oma tulkintansa ihmisen hyvästä. Sitä venäläiset joutuvat nyt hahmottamaan uudella tavalla.

(21.3.2014)

Vastaa