Uusimmat kommentit

”Te olette maailman valo” Saarna Helsingin Tuomiokirkossa

Helsingin yliopiston lukukauden avajaiset

Jumalanpalvelus 5.9.2016

Helsingin tuomiokirkko

Tapani Ruokanen

 

Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen

 

Päivän evankeliumi on evankeliumista Matteuksen mukaan

(Matt. 5:14-15)

 

”Te olette maailman valo.

Ei kaupunki voi pysyä kätkössä,

jos se on ylhäällä vuorella.

Eikä lamppua, kun se sytytetään, panna vakan alle, vaan lampunjalkaan.

Siitä sen valo loistaa kaikille huoneessa oleville.”

 

Jokainen sukupolvi kokee elävänsä merkittävää aikaa, jopa käännekohtaa. Usein näin myös on. Niin mekin elämme. Digitalisaatio ja globalisaatio ovat muuttamassa maailmaa dramaattisesti. Uusi aikakausi koittaa. Kirjapainotaito pohjusti reformaation, jonka 500-vuotisjuhla on ensi vuonna. Gutenbergin aika on nyt päättynyt. Kirjapainotaidosta saivat alkunsa kirjakielet, tiede vapautui, kansallisvaltion perusta laskettiin.

Kansa sai painetun sanan käsiinsä. Ihminen alkoi ajatella itse – tie kohti vapautumista avautui. Alkoi uusi aika.

´Nyt on käynnissä muutos, jota voi verrata tähän murrokseen. Ihmisen tapa tutkia, tuottaa, olla yhteydessä on mullistunut. Tiedon varastointi ja hyväksikäyttö on mullistunut. Vanhan median ja sen portinvartijoiden monopoli on päättynyt, kun kuka tahansa voi julkaista mitä tahansa sosiaalisessa mediassa, tekstiä, ääntä, kuvaa. Maailma on yhtäkkiä täynnä ääntä, puhetta ja melua.

Me hiljaiset suomalaiset, jotka vaikenimme kahdella kielellä, viestitämme nyt reaaliajassa. Painetun sanan rinnalle on tullut kuva ja ääni, musiikki ja peli. Homo ludens, leikkivä ihminen etsii Pokemonia planeetanlaajuisesti, globaali ja lokaali yhdistyvät.

Maailma muuttuu yhä läpinäkyvämmäksi. Maailman viisi miljardia kännykkää välittää viestejä reaaliajassa, diktaattorien ja pahojen hallitusten teot paljastuvat. Tieto lisääntyy. Mutta myös propaganda, informaatiosota ja trollaus on muuttunut entistä taitavammaksi. Ihmistä manipuloidaan poliittisesti ja kaupallisesti.

 

Olemme pitäneet Eurooppaa sivistyksen, ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion vartijana. Universaalit arvot on kirjattu Ihmisoikeuksien julistukseen, YK:n ja Euroopan sopimuksiin. Niiden juuret ulottuvat filosofian ja kristinuskon luovuttamattomaan perintöön. Myös tähän Jeesuksen Vuorisaarnaan, jonka osa on tekstimme tänään. Onko tämä perintö yhä olemassa?

Vanhalla mantereella kuuluu tuttu, ikävä ääni, telaketjujen kitinä ja marssin askeleet Venäjän rajoilla. Suvaitsematon nationalismi voimistuu itäisessä Euroopassa, missä juuri äsken vapauduttiin kauheasta ihmiskokeesta, kommunismin orjuudesta. Ääriryhmät vahvistuvat vanhoissa Euroopan sivistysvaltioissa.

Euroopan rajoilla on levotonta. Aitoja pystytetään, kun äänettömien pakolaisten massat etsivät hengen hädässä turvaa terrorilta. Maailmansodan jälkeen Eurooppa kykeni raunioiden keskellä tarjoamaan turvaa kymmenille miljoonille pakolaisille – luopuuko se nyt arvoistaan, kun rajoja suljetaan yhden miljoonan hädänalaisen takia?

 

Me eurooppalaiset olemme 500 miljoonan ihmisen yhteisö, taloudellinen jättiläinen. Me olemme kutistumassa moraaliseksi ja poliittiseksi kääpiöksi. Pelkäämme mereen hukkuvia pakolaisia, nuoria, lapsia, äitejä. Epäröimme, vaikka tiedämme mikä on oikein ja mikä väärin. Ne arvot, joihin olemme uskoneet, ovat nyt koetuksella.

Every day the news tell us about the inability of humans to do what is right. This is horrifically true today when refugees fearing for their lives seek sanctuary. The world’s nations are unable to solve the crisis they themselves have caused. Urgent calls for help have been made across Europe, as innocent people drown in the Mediterranean. Many more have become the voiceless victims of heartless human traffickers. And the number of people who have been silenced continues to grow.

Vi ser nöden i världen, och känner oss maktlösa inför den. Jag påminns om Psaltarens ord: ”Ur djupen ropar jag till dig, Herre. Herre, hör min röst.” Syvyydestä minä huudan sinua Herra, Herra kuule minun ääneni (Ps. 130:1–2a). Kan jag fortfarande tro att Han hör denna svaga stämma? Finns det fortfarande hopp för världen? Finns Gud? Hör Han? Herre, hör min röst!

We find it unbearable to watch these events unfold and feel powerless to stop them. We would prefer to turn off our televisions and not read the news. However, this is the message of our Saviour, Lord Jesus Christ, in the Sermon on the Mount to precisely those of us who feel helpless and doubtful: “You are the light of the world.” It is an incredible vision: we are the light of this world. Can this voice from another world provide us with a ray of hope?

Jesus svar i dag kommer ur Bergspredikan. Det är överraskande, nästan överväldigande när han säger: ”Ni är världens ljus!” Från sinnets svårmod och världens mörker söker sig blicken utåt och ser framåt. Herren hör den som åkallar Honom. Han svarar på världens nöd och på det tysta lidandet. Han svarar genom att skicka oss.

Jeesuksen vuorisaarna on kristillisen maailman vaikuttavin ja koskettavin rauhanjulistus. Sen ajatukset ovat toistuneet kaikuna kansainvälisissä sitoumuksissa, joilla olemme uskoneet rakentavamme entistä parempaa maailmaa. Siellä ovat kiteytettynä ihmisoikeudet, lähimmäisen rakkaus, heikommasta huolehtiminen, usko parempaan. Sana Jumalalta meille tänään ja täällä on lyhyt ja ytimekäs: ”Te olette maailman valo. ”

Jeesuksen sanat kohdistuvat meihin, jotka koemme voimattomuutta, jopa raivoa epäoikeudenmukaisuuden keskellä.”Te olette maailman valo.” Älkää mukautuko siihen, mitä teille syötetään, älkää olko hiljaa kun näette vääryyden, korottakaa äänenne, kun se teillä on. ”Te olette maailman valo.”

Friends, bring the light of knowledge to this senseless world. It will make you part of our Lord’s divine mission to save the world and humanity. Friends, bring the voice of reason to this world in which we see the silenced and the voiceless head hopelessly to their fate. Friends – and better yet: “You are the light of the world.” Not just because of your work and your achievements in science and research, but because you are human beings. We can all be a light to each other, a ray of hope in the darkness, the voice of love and faith. Each of us can do something; each of us can be part of the solution.

Antakaa valonne loistaa rohkeasti ja häpeilemättömästi, antakaa suunta ja tarkoitus tässä maailmassa, jotta siitä tulee entistä parempi. Silloin melun keskeltä kohoaa järjen ääni ja syttyy tiedon valo valaisemaan pimeyttä, joka uhkaa vaientaa vainotut ja syöstä lopulta meidätkin hiljaisuuteen. Siinä on meidän voimakkain varustuksemme, sivistyksen ääni, pyrkimys totuuteen, oikeuteen ja lähimmäisenrakkauteen.

Onko työ näiden arvojen puolesta turhaa? Ei ole. Muuttuuko maailma sittenkään? Kyllä muuttuu. Uuden vuosituhannen alkaessa YK:n jäsenmaat allekirjoittivat vuosituhattavoitteet. Niiden toteutumista piti tarkastella 15 vuoden kuluttua. Ja niin tapahtui viime syksynä.

Tavoitteista suuri osa oli saavutettu etuajassa, esimerkiksi: äärimmäisessä köyhyydessä elävien määrä puolittui ja laski 700 miljoonalla. Yhdeksän kymmenestä lapsesta käy nyt koulua. Alle viisivuotiaina kuolleiden määrä on puolittunut, samoin puhtaan juomaveden puutteessa elävien määrä. Paljon on vielä tehtävää ja uudet tavoitteet on asetettu. Mutta hyvä viesti maailman paranemisesta on totta.

Att visa barmhärtighet är mer än en gest av medkänsla – det bibliska ordet för det, chedesh, betyder förmågan att leva sig in i en annan människas situation, krypa in i hennes skinn, se världen med hennes ögon, tänka på hennes sätt och känna som hon känner. Det är mer än en emotionell reaktion, mer än medlidande med dem som tystats. Att visa barmhärtighet är ett beslut som fattas med förnuftet och viljan. Det är att sätta sig i den andras situation, uppleva hennes lidande, dela hennes öde och hennes liv tillsammans med henne.

Syvimmältään ihmisen armahtaminen on sitä, mitä Jumala teki, kun hän syntyi ihmiseksi Jeesuksessa Kristuksessa, jakoi ihmisen osan, kärsi, jotta voi kärsiviä auttaa.

Kalkutan Pyhä Teresa, Äiti Teresa, jonka paavi kanonisoi eilen, puhui tästä näin: ”Jos haluamme olla kristittyjä, meidät tunnistaa vain tästä rakkaudesta ja myötätunnosta, sillä Jumala rakastaa juuri nyt maailmaa meidän kauttamme.”

Ystävät, ”Te olette maailman valo.” Jeesus sanoo myös: ”Minä olen maailman valo.” Hän rinnastaa seuraajansa itseensä: te olette tekevä niitä tekoja, joita minä teen. Seuratkaa minua. Miten se on mahdollista? Koska Jumalalla on vain meidät. Älä huolehdi siitä, onko sinulla uskoa Jumalaan, sillä olennaisempaa on se, että Jumala uskoo sinuun ja kutsuu sinua.

Vuorisaarnan viesti on voimassa. Nyt on aika valaista pimeyttä. Inhimillisyyden ja sivistyksen ääni on korotettava nyt, kun sydämettömyys kasvaa, sotakoneet jylisevät taas ja terroristien pommit uhkaavat. Pahuus ei saa tuhota perintöämme. Inhimillisyys voittaa.

Dietrich Bonhoeffer kirjoittaa toisen maailmansodan keskitysleiriltä: ”Kun pahan valta kasvaa ympärillä, vahvista ääni toisen maailman.” (virsi 600:4a).

 

 

 

Vastaa