Uusimmat kommentit

Käy toisten taskuilla voimaa hakemassa?

MTK:n paneelissa Helsingin Simonkadun maalaisten talolla lämpenin kuultuani, että myös tämän talon väellä on sama murhe kuin yrittäjillä, työttömillä työnhakijoilla, kaikilla kautta linjan Suomenmaassa. Kasvoton virkavalta kiusaa ja vaatii suorituksia, jotka eivät tuota mitään muuta kuin murhetta. Saman säilyttävän – siis uudistusten vastaisen – ja kasvottoman voiman ratkaisu Suomen ongelmiin on: pannaan Suomi käyntiin niin, että otetaan rahat toisten taskuista, joko korottamalla veroja tai lainaamalla muitten rahaa. Jo maalaisjärki sanoo, ettei tämmöisellä tiellä pötkitä pitkälle. Sitä tietä nimitetään nykyään Kreikan tieksi.

MTK:n väki haluaa kirjata hallitusohjelmaan selkeän tavoitteen sääntelyn vähentämisestä niin, että viranomaisten yhteistyötä parannetaan, asiakaspalvelu keskitetään yhdelle luukulle, ohjeiden tulkinnat yhtenäistetään koko maassa, viranomaisten välinen valitusoikeus poistetaan, lupajärjestelmiä kehitetään ja aiheettomia valituksia vähennetään – jos luvat eivät tule ajallaan, viranomaisille lankeaa korvausvelvollisuus. Saman listan olisi voinut kirjoittaa moni muukin kuin maa- ja metsätalouden harjoittaja. Esimerkiksi pienyrittäjä, joka taistelee luopaviidakossa ja byrokratiassa, jos erehtyy palkkaamaan jonkun. Liian paljon energiaa varsinaisesta omasta työstä ja osaamisesta valuu virkakoneistoon, tuottamattomaan toimintaan. Mutta on hyvä, että ongelma nähdään kirkkaasti eri puolilla. Siitä on hyvä lähteä.

Näistä asioista ei nimittäin voi olla kuin yhtä mieltä. Ilmeisesti EU:n rasittamat viljelijät ovat vielä enemmän kuin muut yrittäjät kyllästyneet pompotteluun, jolla omaa valtaa näytetään ja kansalaista nitistetään. Suomeen tarvitaan enemmän muutosta kuin arvelinkaan tämän vaalikampanjan alussa: meidän on saatava aikaan iso asennemuutos kaikilla tasoilla. Se on eräänlainen uudelleenorientoituminen, järjestelmän vaihdos. Velka- ja verovetoinen ajattelu vahvistaa virkavaltaa, kaikkia epädemokraattisesti valittuja väliportaita ja korporaatioita, jotka tietävät meitä kansalaisia paremmin, mikä on meille hyväksi ja mitä rauhaamme kuuluu. He käyttävät rahojamme ja tekevät puolestamme meitä koskevia päätöksiä, eduskuntakin on luovuttanut valtaansa heille.

Eikö meidän pitäisi lähteä siitä, että jokaisella kansalaisella on ihmisarvon mukainen oikeus olla oman elämänsä herra, tehdä työtä ja rakentaa omaa tulevaisuuttaan ja samalla tätä maata? Juuri ennen MTK:n paneelin alkua tapasin kolmen sepän patsaalla nuoren työttömän miehen, joka kertoi: minun ei kannata mennä mihinkään töihin, koska menettäisin etuudet, joilla kuitenkin tulen juuri ja juuri toimeen. Hän kysyi, mitä kokoomus voi minulle antaa. Olen vähän tottumaton puhumaan kokoomuksen nimissä, kun olen vasta muutaman viikon ajan ollut puolueen ehdokas eduskuntaan Helsingissä, mutta tokaisin pieni pilke silmäkulmassa: no, me panisimme sinut oikeisiin töihin. Keskustelukumppani ei tästä pahastunut, päinvastoin, ja jatkoimme sen pohdiskelua, kuinka järjestelmä tukahduttaa omatoimisuuden. Tälläkin kaverilla on alle kouluikäinen lapsi ja koko elämä edessä. Hän ei halua jäädä loppuiäkseen avustusputkeen.

Olemme kehittäneet hyvinvointivaltion niin pitkälle, että siitä on tullut kaikkia otteessaan pitävä virkakone, joka määrää kohtalomme. Virkamiehet ovat historian aikana ja nykyisinkin hoitaneet hyvin suomalaisten asioita – heitä ei pidä tästä moittia ja he ovat samalla tavalla systeemin vankeina. Vaalien jälkeen pitää istua rauhassa porukalla alas ja miettiä, miten saamme uuden alun Suomelle. Ja porukassa pitää olla väkeä monelta puolelta, eri puolueista ja eturyhmistä miettimässä päätöksiä, jotka olisi tehtävä ennen kuin hallitus on lyönyt lukkoon asiansa ja jakanut salkkunsa. Tässä porukassa niiden pitää käyttää valtaa, jotka kansa on äänestänyt siihen tehtävään. Heidän ääntään on kuultava ja toimittava sen mukaan.

Vastaa