Uusimmat kommentit

Korkea verotus ei takaa hyvinvointia

Fb-keskusteluni Kari Latvuksen kanssa jatkuu. Nyt pohdimme uudistusohjelmaa:

Korkea verotus ei kerro sosiaalisesta mielestä paljoakaan vaan enemmänkin halusta olla puuttumatta kalliisiin, luutuneisiin rakenteisiin, vanhanaikaisesta ajattelutavasta. Ei korkea verotus takaa hyvää turvaa, mutta voi merkitä vanhan byrokratian ja muuttumattomuuden säilymistä. Hyvät palvelut voidaan tuottaa monella eri tavalla ja hinnalla. Kaikkia tuloluokkia koskeva veronalennus toisi markkinoille elämää ja koskisi myös epäoikeudenmukaista eläkeläisten verotusta.

Eriarvoistuminen ei ole tulon- vaan työnjako-ongelma: ne pärjäävät, joilla on työtä, ne putoavat, joita elätetään yhteiskunnan varoin. Korkeimpia tuloja saavien ryhmä on pieni ja muodostaa eräänlaisen globalisaatiosta hyötyneiden joukon, suomalaiset ”oligarkit”. Se vie rahansa minne haluaa, se ei pelasta Suomea, vaikka verotus olisi 100 %. Vetureita on tosiaan etsittävä yrittämisen, kulttuurin ja tieteen innovaatioista ja sitä suomalaisuus on parhaimmillaan.

Minä määrittelen edistyksen ja taantumuksen sen mukaan, haluaako puolue uudistaa yhteiskuntaa vai pysähtyä vaalimaan mennyttä suurutta. Uudistuksen täytyisi lähteä uudesta eduskunnasta, jonka pitäisi näyttää ”kaapin paikka”. Liian moni puolue kuljeskelee ”omaa kirkkauttansa kummeksuin” näkemättä, mitä nyt pitää tehdä. Vaikka Sipilä on hyvä mies, ja on siellä muutama muukin, edistysmieltä on monessa puolueessa jos myös taantumusta, myös keskustassa.

Ensin tarvitaan uusi eduskunta, joka ottaa ohjat, sitten hallitus, joka luo uudistusohjelman.

Vastaa