Uusimmat kommentit

Olemme menossa parempaan päin

Ikävistä uutisista huolimatta muutos entistä parempaan suuntaan on käynnissä. Ihminen vain kehittyy hitaasti.
Kirjapainotaidosta kasvoi uusi aika, kirjakielet, kirjallisuus ja media. Ihminen oppi käyttämään aivojaan, irtautui holhouksesta, tiede ja demokratia tulivat mahdollisiksi. Parhaillaan tapahtuu samanlainen paradigman eli perustavan
ajattelutavan muutos kuin uuden ajan alussa. Sen käyttövoimana ovat uusi teknologia ja maapalloistuminen, globalisaatio. Olemme vielä ihan alussa.

Muutos näkyy mediassa. Uutisia ja tietoa on saatavilla rajattomasti, heti. Yhteyden voi solmia milloin tahansa minne tahansa, halvalla. Kuten 1400-luvulla, nytkin uusi teknologia on luonut uuden tavan ihmisten yhteydenpitoon ja oppimiseen. Joukkotiedotuksen aika on päättynyt, kommunikaation aika alkanut. Viestinnän kohteista on tullut tiedon tuottajia.
Median lisäksi muutos on jo kouraissut taloutta, seurauksena finanssi- ja eurokriisi, jossa on pyristelty jo seitsemän laihaa vuotta. Kaupan suuret investoinnit vanhaan ovat vaakalaudalla, kun kuluttaja siirtyy verkkokauppaan. Informaatioon perustuvia virtuaaliesineitä tuotetaan jo ”tavaraprintterillä”.

Paljon hyvää on lähtenyt liikkeelle. Maailma on entistä läpinäkyvämpi, kansakunnat toisistaan riippuvaisia. Yhteiset huolenaiheet, kuten ihmisoikeudet ja ympäristö, tulevat tietoon nopeasti. Samanmieliset voivat olla yhteydessä, järjestäytyäkin planeetan laajuisesti. Maapalloistuminen vaikuttaa politiikkaan hitaammin kuin talouteen, ihmiset ja asenteet eivät liiku yhtä liukkaasti kuin raha. Myös ihmisten valvominen ja painostaminen on entistä tehokkaampaa.

Uuden ajan kynnyksellä on siis riskejä, jotka voivat toteutua nopeasti. Markkinavoimat on hyvä esimerkki. Ne lopulta käynnistivät kehityksen Aasiassa, sama on alussa Afrikassa. Nälkäinen ruokitaan ja köyhä pääsee kouluun. Teoriassa markkinat korjaavat itse omat virheensä, mutta maailma on oppinut paljon muutakin niistä: uudessa vapaudessa taitavat kahmaisevat itselleen kaiken mikä irtoaa. Syy: ihminen itse muuttuu kovin hitaasti, jos ollenkaan. Näyttöpäätteen kelmeässä valossa istuu olento, joka muistuttaa luolansa edessä nuotiolla kykkivää esivanhempaansa.

Taas kerran ihminen on vapautumassa. Aiempaa kokemusta näin perustavasta muutoksesta ei ole. Höyry- ja sähkövoiman keksiminen mullistivat tuotantotavat. Nyt muutos menee vielä syvemmälle, kaikkeen.

Koko kulttuuri on muutostilassa aivan kuten kirjapainotaidon ja reformaation seurauksena yli 500 vuotta sitten, jolloin kansallisvaltiokin alkoi itää.

Median tehtävä on kertoa tarinoita, niiden kautta ihminen oppii elämään ihmisiksi, tajuaa oikean ja väärän. Ihmiset tarvitsevat myös tietoa, mitä oikeasti tapahtuu, miksi ja miten se vaikuttaa elämään. Ihminen tarvitsee maailmanselitystä, kuten aina. Tiedon tulvassa on opittava erottamaan, mikä on tarpeellista ja mikä tarpeetonta, mikä rumaa ja mikä kaunista, mikä hyvää ja mikä pahaa. Aikuistunut ihminen haluaa päättää siitä ihan itse, mutta tarvitsee tietoa.

Ihminen on moraalinen olento ja miettii ikuisia peruskysymyksiä. Ikävät uutiset kertovat, että kansainvälisessä oikeusjärjestelmässä on kehitettävää, jotta myös valtiolliset toimijat oppisivat elämään ihmisiksi, noudattamaan käytännössä eikä vain juhlapuheissa yleviä arvoja, joihin on sitouduttu YK:ssa ja kansainvälisissä sopimuksissa. Ihmisen villiä luontoa ei saada kuriin muuten. Olemme aivan alussa, tarvitsemme vahvat juuret, ymmärryksen siitä, mitä olemme.
(SK 31/2014|1.8.2014)

Vastaa