Uusimmat kommentit

Verot kansan verta juo

Oikeudenmukainen verotus toteutuu parhaiten progression kautta, jonka täytyy kuitenkin olla järkevä ja kohtuullinen. Miksi? Koska mahdollisimman korkea verotus ei takaa parhaita mahdollisia verotuloja yhteiskunnalle. Kun tuloveroja korotetaan liikaa, ihmiset vähentävät työntekoaan ja lykkäävät rahankäyttöään, esimerkiksi ylitöitä ei haluta tehdä, jos ”suurin osa menee valtiolle”.

Tuloverotuksen kiristämisen sijasta kannattaa lisätä kulutusveroja, esimerkiksi ympäristöä rasittavien hyödykkeiden (muovikassit!) ja toimintojen verotusta tai ihmiseen haitallisesti vaikuttavien nautintoaineiden verotusta. Mitä laajempi veropohja on sitä pienemmillä korotuksilla saadaan sitä suurempi kertymä. Siksi eniten veroja saadaan kasaan keskituloisilta, joita on paljon.

Verotuksen jatkuva kiristäminen näivettää talouden, kun ihmiset varovat kulutusta ja alkavat säästää ”pahan päivän varalle”. Kun taloudellinen toiminta on muutenkin hidastunut esimerkiksi vientilaman takia – kuten nyt – myös kotimisen kysynnän heikkeneminen vie viimeisetkin voimat taloudelta.

Minä lykkään keittiön lattiaremonttia odottamaan ”parempia aikoja”, laattojen myyjä ei saa aikaan kauppaa ja laattamies jää vaille työtä. Sen sijaan jo lupaus verojen alentamisesta saa minut tekemään päätöksen: tänä kesänä tehdään se lattiaremontti. Kun käytettävissä on vielä kotitalousvähennys, mitoitan remontin sellaiseksi, että voin käyttää sen hyväksi mahdollisimman hyvin.

Ihminen hoitaa talouttaan rationaalisesti, järkevästi, vaikka kuluttaakin joskus irrationaalisesti eli ostaa tunnepohjaisesti. Arvatkaapa missä laulussa sanotaan näin:

”Lait pettää, hallitukset sortaa,
verot köyhälistön verta juo
ja köyhän ihmisoikeuskin
on vain tyhjä lause tuo!
Pois jo kansat holhouksen alta!
Veljeyden sääntö on:
kellä velvotusta, sillä valtaa
ja oikeutta olkohon.”

Aivan oikein: Internationale.

Vastaa